Развитието на ядрена енергетика в България означава  по-ниски цени и

...
Развитието на ядрена енергетика в България означава  по-ниски цени и
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Стратегическа грешка е решението да се продава оборудването за АЕЦ Белене

Развитието на нуклеарна енергетика в България означава  по-ниски цени и предвидимост за потребителите.

„ Решението на ръководещите да се продаде оборудването за АЕЦ Белене на Украйна е погрешно, то е срещу ползите на България, както на българската енергетика. Това е нездравословно за позиционирането и основната роля на страната като водещ експортьор на електрическа енергия в района. Решението има отрицателни въздействие върху потребителите и българските жители, тъй като нуклеарната енергетика и развиването й би ни подсигурило по-достъпни и по-ниски цени на електрическа енергия, сигурност и предвидимост за потребителите. “ Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Цветелина Пенкова в предаването „ Още от деня “ на Българска национална телевизия.

Тя разясни, че има поръчки от Франция и френски компании, които са поискали да се направи проучване на мястото и на положението на оборудването за АЕЦ Белене, с цел да се види дали то може да бъде употребявано. „ Преди две седмици имах среща в Брюксел с посланици от дванадесет страни, които поддържат и имат нуклеарни централи в своите страни. В Европа се възнамеряват над петнадесет нови реактора в идващите 10 години. Това значи, че потреблението и търсенето на тази технология и съоръжение ще се повиши доста. Когато имаме повишено ползване на дадена стока, се покачва и повишава нейната цена. Има и закъснение в производството, тъй като в случай че бъдем реалисти, не са толкоз доста страните, които могат да създават тази високотехнологична технология, съставни елементи и съоръжение, които са нужни за построяването на една нуклеарна централа “, аргументира се Цветелина Пенкова. Тя със страдание означи, че българските реактори не са пресметнати  или включени в общата численост на бъдещи планове, защото страната ни няма явен план- по кое време, къде и какви реактори ще строи. „ В тази обстановка, когато имаме пазарен напредък, чака се повишено търсене на основен запас, ние ще продадем това съоръжение на цена, която в момента  не би била конкурентна на пазарите? Това е и срещу българския финансов интерес. В момента се водят извънредно доста полемики във връзка с бюджета, доста са проблемите и въпросите, само че за мен това е основна стратегическа неточност, която се прави и повярвайте ми- има доста други страни в Европа, които ще се възползват от неналичието на проект и ясна тактика в българската енергетика‘‘, предизвести евродепутатът.

По отношение на развиването на българската нуклеарна енергетика Пенкова счита, че би трябвало да има явен план- къде, какъв брой и какви реактори ще се строят, тъй като България постоянно е била с ясна позиция в интерес на развиването на бранша. Тя означи и позитивното добро име на България във връзка с експертния капацитет в региона на нуклеарната енергетика: “По време на визитата ми в Чехия предходната седмица чух изразено удивление към специалистите, които работят в АЕЦ Козлодуй. Но с цел да подсигуряваме развиването на този бранш, преди всичко би трябвало да имаме планувана тактика за развиването му, с цел да може просветителната система да приготви тези фрагменти и експерти, които ще обслужат бранша в бъдеще. Едва ли е изненада да кажа, че това са доста високо квалифицирани експерти и те не могат да се приготвят за няколко години- става дума за над осем години обучение и опит, които са нужни, с цел да можем да подсигуряваме експерти, които да обслужват нуклеарния енергиен бранш в България при най-високите равнища на сигурност. “

Цветелина Пенкова открои и значимостта на решението на Европейския парламент, за което тя персонално постави доста усилия- нуклеарната сила да е приета за зелена и устойчива. Това отваря пътя за ново развиване и подтик в търсенето на самостоятелност в енергетиката и нови вложения.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР